Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pouštní krajina Vádí Rúm

Pokud byste chtěli spatřit jednu z nejúžasnějších přírodních zajímavostí Středního východu, museli byste se vypravit do Jordánska, kde se nachází pouštní krajina Vádí Rúm (Wadi Rum. Najdete zde obří skalní věže, které byly větrem ošlehány do bizarních tvarů, mohutná pohoří, kaňony a působivé skalní mosty. Společnost návštěvníkům dělají beduíni se svými velbloudy.

Krajina Vádí Rúmu přitahuje svými unikátními pouštními scenériemi turisty z nejrůznějších koutů světa. Není se čemu divit, vždyť z rovinatého dna údolí se tyčí do výšky až 600 metrů mohutné skalní věže, na jejichž stěnách je možné objevit starověké kresby a nápisy. Ty jsou památkou na původní obyvatele, kočovné Thamúdejce. Jelikož se toto území nachází na dávné a poměrně významné obchodní stezce, je možné zde narazit ještě na další stopy lidského osídlení. Dobrým příkladem jsou třeba trosky nabatejského chrámu. Tato krajina je nesmírně fotogenická, zvláště časně ráno nebo v podvečer, kdy se skály zbarví do odstínů rudé, oranžové a okrové barvy. 

poušť Wadi Rum
Foto: Wadi Rum

Pokud znáte dobrodružné příběhy Thomase Edwarda Lawrence (1888 – 1935), přezdívaného Lawrenc z Arábie, jistě vám krajina Vádí Rúm není neznámá. Film, který byl podle jeho knihy v roce 1962 natočen, se odehrává právě zde. Lawrencova slavná kniha „Sedm pilířů moudrosti“ je zase pojmenována po sedmi skalních sloupech stojících na vyvýšenině na cestě při vstupu do vádí. Lawrenc kromě toho, že byl spisovatelem, byl také britským vojákem s hodností plukovníka a proslavil se jako organizátor arabského povstání proti Turecku v roce 1916. Vedl několik pouštních operací a s jeho pomocí se podařilo dobýt několik měst i železnici. Svými odvážnými činy, které vykonal během bojů po boku arabských kmenů, získal svou přezdívku, na kterou byl náležitě pyšný.

Vádí Rúm je možné poznávat dvěma způsoby. Nabízí se jízda džípem, nebo jízda na velbloudu. Obojí má své výhody, jízda v džípu je rychlejší a pohodlnější, ale jízda na hřbetu velblouda zase přináší daleko bližší pohled na krajinu a tím i intenzivnější dojmy. Je ovšem pravdou, že cesta na velbloudu může být po několika hodinách už značně nepohodlná. Je to ale ten nejlepší způsob, jak si odnést z pouště opravdové zážitky. Oba tyto způsoby cestování je pak možné kombinovat s pěšími výlety, během nich ovšem nesmíte zapomínat na dostatek tekutin. Je dobré se vyhnout putování během poledních veder.

poušť Wadi Rum
Foto: Wadi Rum

Ať už jste se rozhodli pro džíp nebo pro velblouda, s největší pravděpodobností vyrazíte do některé ze dvou hlavních oblastí – do jižní části vádí Rúm nebo severní oblasti v blízkosti vesnice Diseh. Nejoblíbenějšími místy, kde je možné pozorovat rudé písečné duny, jsou Džabal Umm Uladíja, malá oáza známá jako Lawrencův pramen nebo úzká roklina kaňonu Chazalí. Lawrencův pramen se nachází nedaleko hlavní beduínské vesnice Rúm. Lawrence z Arábie jej ve své knize popsal jako „ráj na pouhých pěti čtverečních stopách“. Nabatejci zde vyrobili kondenzační žlábek. Kaňon Chazalí je vlastně soutěskou se strmými stěnami, které jsou doslova posety thamúdejskými nápisy. Na pravé straně kaňonu se nachází skalní převis, z něhož je možné proniknout až 200 metrů do nitra kaňonu.

Další, tentokrát nabatejské nápisy a reliéfy, je možné si prohlédnout na skalních masívech v Anfašíji. Neméně zajímavý je přírodní kamenný most Džabal Um Frút, který patří mezi nejpůsobivější jevy ve Vádí Rúm. Z ničeho nic se zvedá z pouště a bez problémů je možné na něj vyšplhat a přejít jej. Další skalní most se jmenuje Džabal Burda. Má jedinečnou polohu, a pokud se rozhodnete na něj vylézt, budete odměněni nádherným výhledem do krajiny. Jedním z nejzajímavějších přírodních výtvorů je impozantní vrchol nazývající se Sedm pilířů moudrosti, neboli Džabal Machras. Své jméno získal díky proslulé knize Lawrence z Arábie (nebylo tomu obráceně, jak se mnoho lidí domnívá). 

poušť Wadi Rum
Foto: Wadi Rum

Jižně od vrcholu se nachází vádí Sík Machras, které umožňuje pěším turistům bezproblémový přístup do vádí Umm Išrín a dále. Jedinečný terén pro pěší výlety nabízí rovněž kaňon Barra s ohromným výchozem Džabal Barra. Asi 20 kilometrů severovýchodně od vesnice Rúm se nachází jeskyně Džabal Amúd, která ukrývá skálu pokrytou mnoha čárami a vrypy. Vědci se domnívají, že jde o skalní topografickou mapu této oblasti pocházející z 3. tisíciletí před Kristem. 

Expedice do Vádí Rúm organizují mnohé jordánské agentury. Pokud se rozhodnete pro nějaký delší výlet, nedoporučuje se, abyste se vydávali na cestu sami. Nejlepší je najmout si některého ze skvělých beduínských průvodců pocházejících z vesnice Rúm. Vyznají se v krajině a většina z nich je schopna vám naplánovat nejen cestu džípem, ale také zařídí přenocování v poušti. Jestliže však máte v plánu podniknout nějaký náročný horský výstup, budete potřebovat specialistu. Mnoho turistů se vydává na pěknou třídenní cestu z vádí Rúm do Akaby. Nezapomenutelným zážitkem je také přenocování v beduínském táboře, i když v těch větších je většinou více turistů, než beduínů. Menší tábory, které jsou mnohem autentičtější, často mění své místo, proto není vždy jednoduché je najít. V takovém táboře můžete ochutnat tradiční beduínské jídlo, což je „mensaf“, tedy jehněčí s rýží. Pokud budete mít štěstí, můžete se zúčastnit beduínského barbecue. Chybět nebude ani mátový čaj, který si můžete vychutnávat pohledem na hvězdnou oblohu. 

- jap -

Předchozí články z této oblasti:  
Turisty opomíjený Ammán 
Svatá země 
Petra - tajemství ukryté v poušti 
Jeruzalém - Křížová cesta 
Izrael 

Článek byl zobrazen 11 127 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko