Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Novodobé divy světa - Petra

Mezi nejpůsobivější archeologické památky světa patří bezesporu nabatejské skalní město Petra ukryté v jordánském Mojžíšově údolí. Zdejší úžasně zachovalé hrobky a chrámy vyhloubené do skal v minulosti tvořily součást vzkvétající metropole. V roce 1985 byla Petra zapsána na seznam UNESCO a v roce 2007 se stala novodobým divem světa.

Až do příchodu Nabatejců v 6. století před Kristem bylo místo dnešní Petry jen dalším pouštím napajedlem. Tito lidé však poznali výnosný potenciál tohoto místa, které leželo na křižovatce obchodních cest vedoucích z východní Asie a Arábie směrem do Středomoří. Přepravovalo se tudy zejména koření a vonné látky. V období od 3. století před Kristem do 1. století po Kristu se Nabatejcům podařilo vystavět zde, na hraně Arabské pouště, jedinečné město, z něhož vytvořili centrum rozlehlé obchodní říše. Jejich bohaté a mocné království se rozkládalo od Damašku na severu až po Leukékomé na jihu. Petra byla v dobách své největší slávy schopna uživit 20 až 30 tisíc lidí. 

Skalní město Petra

V roce 106 však anektoval Petru Řím, který se cítil být ohrožen obchodním úspěchem Nabatejců. Přestože tak Nabatejci ztratili svou politickou samostatnost, kultura města ještě po nějakou dobu vzkvétala. Ve 4. století sem dorazilo křesťanství, v 7. století muslimové a o 500 let později také křižáci. Poté, co byl veškerý obchod přesunut z pevniny na moře a oblast ve 4. a 8. století postihla silná zemětřesení, však Petra zanikla. Město upadlo v zapomnění a svého znovuobjevení se dočkalo až v roce 1812, kdy se do této oblasti vydal švýcarský badatel a cestovatel Johann Ludwig Burckhardt. Po více než pěti stoletích se díky němu Petra opět dostala do povědomí celého světa. Nechal se totiž inspirovat historkou o městě ztraceném v jordánských horách a v převlečení za muslimského učence přesvědčil místního průvodce, aby jej k němu zavedl. Vymyslel si, že chce proroku Áronovi nabídnout obětinu a tak jej průvodce k městu opravdu dovedl. Burckhardt se tak stal prvním Evropanem novověku, který vstoupil do Petry. 

Skalní město Petra

Starověké město Petra je tvořeno několika částmi a ukrývá spoustu památek i přírodních zajímavostí. Za jakousi bránu do Petry je považována soutěska al-Sík. Abyste se k ní však dostali, musíte nejdříve projít 900 metrů dlouhým údolí Báb al-Sík, v němž si můžete prohlédnout nabatejské monumenty vytesané do skalních úbočí. Vchod do al-Síku pak označují pozůstatky ohromného oblouku, kterým začíná galerie nabatejského umění pod širým nebem. K vidění jsou zde ve skalách vyhloubené vodní strouhy, četné nápisy, výklenky s obrysy starých božstev, dlažební kameny nebo schodiště vedoucí do prázdna. Soutěska al-Sík pomalu klesá dolů a postupně se zužuje. V nejhlubším a nejponuřejším místě se pak najednou otevírá před nádherným památníkem označovaným jako Pokladnice. 

Skalní město Petra

Pokladnice vystavěná v 1. století před Kristem je hlavním a nejslavnějším ze všech chrámů v Petře. Její výstavba na samotném konci al-Síku byla záměrná, aby došlo k maximálnímu ohromení příchozího a první dojem byl nezapomenutelný. Tato narůžovělá stavba je zasazena hluboko ve skále, kde je skvěle chráněna stěnami údolí. Architektonické řešení Pokladnice nemá jinde v Petře obdoby. Od chrámu vede cesta k Vnějšímu Síku, který je lemován hrobkami všech velikostí. Na konci Vnějšího Síku se uprostřed okázalé nekropole nachází antické divadlo, jehož výstavbu zahájili Nabatejci a dokončili ji Římané.

Skalní město Petra

Z Vnějšího Síku je možné se odbočkou dostat k hoře al-Chubta, do jejíhož úpatí byly vytesány tři hrobky – Vázová, Korintská a Palácová. Jsou známé pod společným názvem Královské hrobky. Jejich velikost a okázalost svědčí o tom, že vznikly jako místo posledního odpočinku zámožných nebo významných obyvatel Petry – možná přímo pro krále či královny. Tyto i ostatní hrobky v okolí jsou zajímavé jasnými barevnými pásy, které se táhnou přes vápencové zdi. Tento barevný efekt je nejvíce patrný při zapadajícím slunci. Okouzlující je především také Hedvábná hrobka a strop uvnitř Vázové hrobky. 

Skalní město Petra

Jako první v řadě stojí Vázová hrobka, která byla pojmenována po malé váze na svém vrcholku. Největší ze všech Královských hrobek je hrobka Palácová, která se pyšní velkolepým průčelím. Její podoba údajně vychází z Neronova domu v Římě. Hrobka byla původně vyšší, než okolní skály, ale její horní podlaží se dodnes nedochovalo. Erozí byla již vážně narušena Korintská hrobka, jež byla údajně vytvořena podle Pokladnice. Ve své době byla významnou funerální stavbou, ale její architektonický styl archeology stále mate. Například portály na hrobce jsou postaveny každý v jiném stylu. 

Skalní město Petra

Samotné rozvaliny města Petra se rozkládají v rovině za Vnějším Síkem a je možné se k nim dostat pěšinou podél vádí Músá. Dnes se již nechce věřit, že stavby města kdysi vyplňovaly celé údolí. Dnes jsou zde k vidění jen pozůstatky hlavní třídy a několika budov. Prohlédnout si můžete například křižáckou pevnost al-Habis, posvátnou bránu tvořenou sloupy, ruiny Velkého a Malého chrámu, Chrám Okřídlených lvů nebo Petrský kostel vyzdobený detailně propracovanými mozaikami. V této byzantské bazilice bylo objeveno také 152 svitků s informacemi pojednávajícími o všedním životě v byzantské Petře. Okouzlující jsou také zdi a schody ozdobené štukaturami a mající mramorové obložení. Tyto prvky se podařilo dochovat z nejposvátnějšího chrámu Kasr al-Bint. Tato stavba z 1. století před Kristem byla pravděpodobně hlavním chrámem Petry.

Skalní město Petra

V Petře na návštěvníky čeká celá řada nádherných míst pamatujících na dávno zaniklé civilizace. Ty hlavní a nejslavnější památky však projdete za půl dne. Přesto stojí za to strávit v těchto místech více než jeden den. K dostání jsou permanentky na jeden až čtyři dny. Auta musí návštěvníci nechat zaparkované až u vchodu s pokladnou a na cestu 900 metrů dlouhou roklí si mohou zapůjčit koně. Přímo v Petře je několik možností občerstvení a nabrání pitné vody. Návštěvníci by kromě dostatku vody měli pamatovat také na pokrývku hlavy a měli by se namazat krémem s vysokým UV faktorem. Poblíž soutěsky al-Sík se nachází návštěvnické centrum. 

Další novodobé divy světa najdete v článku Sedm novodobých divů světa.

- jap -

Další články z Jordánska:  
Pouštní krajina Vádí Rúm  
Pouštní zámky v Jordánsku  
Turisty opomíjený Ammán  
Skalní město Petra - kámen nabatejských miliardářů

Článek byl zobrazen 10 451 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko