Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Petra - tajemství ukryté v poušti

Viděli jste film Indiana Jones a poslední křížová výprava? V poslední části filmu vstupuje hlavní hrdina se svými společníky do majestátního chrámu. Kupodivu však nejde o nějakou fantastickou hollywoodskou kulisu, toto místo skutečně existuje.

A můžete jej spatřit na vlastní oči, pokud navštívíte Petru v Jordánsku. Petra není nějaká místní dívka, jsou to pozůstatky města, které patří k nejúžasnějším dokladům o umu starověkých stavitelů. V Bibli jsou podle nepotvrzených teorií na toto pozoruhodné místo narážky pod jménem Selá (hebrejsky kámen, skála), Arabové mu říkají Al-Bitrá.

Petru vybudovali Nabatejci jako své hlavní město, její přesné stáří je však nejasné. Rovněž tak původ Nabatejců je dodnes obestřen tajemstvím. První písemné zprávy o nich existují ze 7. století př. n. l. Byli to původně nejspíš nomádi, každopádně ale lidé velmi schopní vojensky, organizačně, obchodně a, jak je zřejmé, i stavitelsky. Zpočátku přepadávali karavany putující přes jejich území, později začali vybírat za jejich průjezd mýto a také sami obchodovali, zejména s kořením. Vybudovali a ovládali síť pouštních pevností i zastávek na kupeckých stezkách. Mnohé zbytky těchto měst dodnes najdeme v Negevské poušti.

I Petra leží v drsné krajině, avšak ne v otevřené poušti. Město je jako pevnost vytesané ve skalách a přístupné úzkou, jeden a půl kilometru dlouhou soutěskou Siq, obklopenou 100 metrů vysokými skalními stěnami. To obyvatelům zajišťovalo perfektní kontrolu a obranu. Po levé straně stezky jsou žlaby, kudy byla do města přiváděna voda. Nabatejci vypracovali velmi důmyslný systém zavlažování a zásobování vodou s řadou přehrad, kanálů a podzemních nádrží. To jim umožňovalo nejen rozvinout vyspělé zemědělství a přežít období sucha, ale dokonce si mohli dovolit vodu prodávat.

Petra vzkvétala po staletí a odolala mnoha nájezdům. Území Nabatejců si dlouho udrželo nezávislost i během římského rozpínání. Nakonec však byly Nabatejská říše i město Petra po roce 106 n. l. přece jen začleněny pod římské impérium.

O pár desetiletí později začalo město postupně upadat, hlavně na úkor rozvíjející se Palmyry v dnešní Sýrii. Nakonec zmizelo ze všeobecného povědomí, ačkoliv se tu objevili křižáci i Byzantinci. Poté se stalo mýtickým místem někde v poušti, obývaným beduíny, potomky Nabatejců. Ti jeho polohu tajili a bránili před nevítanými vetřelci až do roku 1812, kdy jej objevil švýcarský cestovatel a orientalista J. L. Burckhardt.

V roce 1985 byla Petra zařazena pod ochranu UNESCO jako součást světového kulturního dědictví.
A co je tedy v Petře k vidění? Tak především je to Chazna (Al-Khazneh neboli „pokladnice“), nejslavnější budova zmíněná v úvodu a „hrající“ v Indiana Jonesovi. Věřilo se, že je zde ukryt poklad faraonů, ačkoliv oficiálně se jedná o hrobku nabatejského krále. Fasáda o rozměrech 30x43 metrů vytesaná do skály je skutečně impozantní, stejně jako sochy bohů a mytologických postav, které ji zdobí.

O kousek dál leží amfiteátr, kam se kdysi vešlo až 7 000 diváků. Byl vybudován na úpatí posvátné hory en-Nejr, což pravděpodobně bylo místo původní svatyně a základu města. Na východní straně Petry najdeme do kamene vytesané královské hrobky z různých období, od původních nabatejských po novější řecko-římské. Některé vykazují dokonce egyptské charakteristiky. Vyskytují se také názory, že ve skutečnosti nešlo o hrobky, ale že mohlo jít o chrámy, domy nebo stavby k jinému, neznámému účelu.

Výčet dalších památek je dlouhý, v okolí najdete třeba tzv. Chrám okřídlených Lvů či monumentální Ed-Deir, což je stavba podobná „pokladnici“ Khazneh, ale ještě větší (a více zničená). O účelu budovy se stále vedou spory.

Každý den sem zavítá okolo 3 000 návštěvníků, a to přesto, že vstupné je poměrně vysoké. Celá Petra je opravdovou pokladnicí kulturních pokladů i historických otázek, jež dosud nebyly zodpovězeny. Nehledejte tady proto klid, ani odpovědi – jen stále další otázky…

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 8 707 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko