Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Turisty opomíjený Ammán

Na severozápadě Jordánska se rozkládá hlavní město Ammán, jehož kořeny sahají hluboko do historie. I když není nejnavštěvovanější metropolí Středního východu a nenabízí tolik památek jako Káhira nebo Jeruzalém, má turistům určitě co nabídnout. Zajímavé je nejen centrum města, ale i přilehlé okolí.

Ammán byl založen před několika tisíci lety, je o něm zmínka v Bibli, jako o „městě dětí Ammónových“. Tehdy se však nazýval Rabbath Ammon. Za vlády egyptských Ptolemaiovců bylo město k poctě Ptolemaia Filadelfa přejmenováno na Filadelfii. V roce 635 se Ammán dostal pod arabskou nadvládu a stal se součástí arabského chalífátu. Ten se v 10. století rozpadl, město tak připadlo různým státům s centry v Egyptě a Sýrii, nakonec se v roce 1517 stalo součástí Osmanské říše.

Po první světové válce vládl Ammánu král Fajsala mající své sídlo v Damašku. V roce 1921 byl vytvořen emirát Zajordánsko v čele s Hášimovskými emíry původem z Mekky a král Abdulláh učinil Ammán jeho hlavním městem. Po ukončení druhé světové války získala země dne 25. května 1946 nezávislost, v roce 1948 došlo k jejímu přejmenování na Jordánsko a Ammám zůstal hlavním městem. Od té doby metropole prosperuje a stalo se z ní pulzující, moderní a rychle se rozvíjející centrum Jordánska, v němž žijí více než dva miliony obyvatel.


Foto: Maureen

Pozůstatky mnoha památek jsou dokladem toho, že se město čile rozvíjelo již za byzantských a islámských dob. Naprostá většina dodnes zachovalých památek však pochází z období nadvlády antického Říma. Turisticky nejzajímavější částí Ammánu je jeho centrum, které nedávno prošlo rekonstrukcí. Je plné rušných tržišť, obchodů, kaváren a také převážně římských stavebních památek. Ammán se rozkládá na několika kopcích se skalnatými svahy, jeho nejvyšší bod se nachází v nadmořské výšce 830 metrů, nejnižší bod je v 720 metrech nad mořem. Historicky nejvýznamnějším návrším je Džabal al-Kalá vypínající se severně od centra. Po staletí sloužil kopec jako opevněné srdce Ammánu, byla zde vystavěna citadela, římský chrám a také zde stojí hlavní městské muzeum.

Součástí citadely jsou fragmenty starověkého hlavního města Amonitů Rabbatu. Vidět je i část mladšího paláce El Quasr arabských umajjovských vládců, který byl postaven v roce 750 po Kristu a po pouhých 30 letech podlehl zkáze. Komplex citadely zahrnuje kolonádu, audienční síň, velkou vodní nádrž, byzantskou baziliku a sídlo místního vládce. V prostorách citadely sídlí malé Archeologické muzeum, které pomocí vystavených předmětů dokumentuje osm tisíc let dlouhou historii celého Středního východu. K vidění jsou lebky a sloní kosti, napodobeniny kumránských svitků (z osady Kumrán) a několik nabatejských artefaktů z Petry. K místním nálezům patří socha bohyně Athény nalezená nedaleko amfiteátru či hlava řecké bohyně náhody Týché.

Jižní Herkulův chrám byl postaven okolo roku 170 po Kristu, tedy ve stejné době jako římský amfiteátr, který je nejznámější ammánskou památkou starověku. Tato impozantní stavba měla 33 řad sedadel a dokázala pojmout až 6000 diváků. Zadní řady amfiteátru byly postupem času rozebrány, kameny totiž posloužily jako náhrobky. Amfiteátr je v dnešní době využíván pro hudební a taneční vystoupení. Pokud byste se od amfiteátru vydali kousek pěšky, došli byste k starořímské kolonádě tvořené početnými korintskými sloupy. K vidění je zde také malý odeon z 2. století, tedy divadelní sál či shromaždiště. Nedávno byl restaurován a slouží jako koncertní pódium. Blízké Hášimovské náměstí je oblíbeným cílem jordánských rodin.

V podzemních prostorách amfiteátru jsou uloženy zajímavé expozice Muzea folkloru a Muzea lidových tradic. V prvním jsou k vidění historické lidové i panovnické oděvy, beduínské stany, drnkací hudební nástroje jako „rababa“, starožitné mlýnky na kávu a další zajímavé předměty. Muzeum lidových tradic vystavuje arménské a čerkeské stříbrné šperky, které se dávaly nevěstě ve svatební den, amulety sestavené z tureckých penízků a symbolů.


Autor: Maarten

Návštěvu centra města by si neměli nechat ujít milovníci nakupování. Hlavním tržištěm Ammánu jsou ulice al-Malek Fajsal, al-Hášemi a Kuraiš. Seženete zde úplně vše, na co si vzpomenete – šperky ze zlata, cukrovinky, olivy, kávu, koření, oblečení, suvenýry i keramiku. Mezi vším tím ruchem se tyčí mešita krále Husajna, která byla postavena v roce 1924 na místě mnohem starší modlitebny z roku 640. Dnes je nejdůležitější a nejnavštěvovanější mešitou v Ammánu. V její blízkosti stojí „nympaeum“, což je velká kašna s tekoucí vodou vybudovaná v roce 191 po Kristu. Tehdy byla součástí lázní a chrámu zasvěceného nymfám.

Nejvíce zajímavých míst je v Ammánu soustředěna v jeho centru a na kopci Džabal al-Kalá, ale rozhodně byste si neměli nechat ujít prohlídku některých vzdálenějších míst. Směrem na západ se vypíná návrší Džabal Ammán, kde se tyčí mešita krále Abdulláha, jež je nejpůsobivější islámskou stavbou a také největším modlitebním prostorem v metropoli. Najednou pojme až 7000 věřících muslimů. Tento mohutný chrám je zvláštní svou modrou barvou a obrovskou krásně zdobenou kopulí. Mešita poměrně nová, dokončena byla v roce 1990 a král Husajn ji nechal pojmenovat po svém dědečkovi. K mešitě krále Abdulláha přiléhá malé Islámské muzeum představující arabské dekorativní výtvarné umění.

Na stejném návrší jako mešita se nachází areál centra ochrany přírody. Jordánská Královská společnost na ochranu přírody (RSCN) se zabývá přírodním prostředím země, které považuje za národní dědictví. Za návštěvu stojí i nedaleké Královské muzeum automobilů, v němž je vystaveno kolem 70 klasických vozů a motocyklů ze soukromé sbírky někdejšího krále Husajna. Nejstarším kouskem je Cadilac z roku 1916 a k nejmodernějším zase patří sportovní modely aut jako je Porsche, Ferrari nebo Lotus. K vidění je také džíp značky Mercedes-Benz, který v roce 1999 vezl při pohřebním průvodu královu rakev. Pokud chcete poznat spíše nový a modernější Ammán, vydejte se na průzkum obvodů Abdon a Šmejsani. Tam najdete řadu obchodů, nočních klubů, diskoték a restaurací. V Ammánu během posledních desetiletí vyrostlo také mnoho hotelů, vilek, sportovních i kongresových zařízení.

- jap -

Předchozí články z této oblasti:
Svatá země
Petra - tajemství ukryté v poušti
Jeruzalém - Křížová cesta
Izrael
Jordánsko

Článek byl zobrazen 9 375 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko